Assalamualaikum mommies.
Masak apa korang hari ni? Hari ni aku masuk office half day sebelah petang. Sebab pagi tadi pergi Klinik Kesihatan cucuk Luqman. So, sempatlah lunch di rumah hari ni.
Macam biasa, dalam peti ada sotong maka lauk sotonglah kita hari ni. Ehee. Masak je apa yang ada. Aku panggil 'Sotong Masak Merah' dan bukan sambal sotong macam yang selalu kita cari kat pakcik Google tu kan, sebab selalunya kami masak memang akan berkuah sikit dan bukan pekat macam sambal nasi lemak tu (kami = mama dan semua adik-beradik aku). Kami memang sengaja buat kuahnya banyak. Kat sini aku share jelah resepi mudah, campak-campak cara kami ye
Bahan-Bahan
· 500g sotong - dibersihkan
· 2 sudu cili giling
· 3 biji bawang putih – dikisar
· 10 biji bawang merah – dikisar
· sedikit air asam jawa
· 1 biji bawang besar - potong bulat
· Air
· Garam & gula
Cara Penyediaan
1. Tumis cili dan bawang kisar dengan api perlahan sehingga cili benar-benar garing.
2. Apabila garing, masukkan air asam jawa. Jangan banyak! Kalau terlebih masam payah nak adjust rasanya. Kami kalau masak merah memang akan guna asam jawa, asam keping guna bila singgang je =)
3. Masukkan sotong yang telah ditos. Tambah air tapi tak perlu banyak sangat sebab nanti sotong akan keluar air. Tutup dan biarkan sotong masak.
4. Tambah sedikit garam & gula secukup rasa.
5. Akhir sekali taburkan bawang besar yang dipotong bulat. Tutup api apabila bawang layu. Siap.
Cadangan ulam yang sesuai untuk hidangan ini ialah kacang botor. Perghhh. Cerita tak guna. Oklah mommies, nanti kalau aku rajin nak masak aku share lagi.
Cadangan ulam yang sesuai untuk hidangan ini ialah kacang botor. Perghhh. Cerita tak guna. Oklah mommies, nanti kalau aku rajin nak masak aku share lagi.
No comments:
Post a Comment