Makaroni With Prego Pasta Sauce

Assalamualaikum mommies.
Sebagai weekend housewife, hujung-hujung minggu ni kenalah masak ye. No excuse. Walaupun mak bapaknye puasa tapi kanak-kanak riang berdua tu tak puasa. Kebetulan semalam along pun ada di rumah, so ada tambahan 3 orang budak lagi kat rumah. Jadi kenalah fikirkan sesuatu untuk diorang makan. 
Tengok-tengok kat dapur, ada lagi makaroni lebihan yang tak abis guna hari tu. Tengok lagi sos Prego pun ada dua botol. Hurm, dah tau apa nak buat. So, hari ni aku nak buat:-

MACCARONY WITH PREGO PASTA SAUCE
@
Makaroni dengan Sos Pasta Prego

Senang jek membuatnye. Bak kata Chef Rizz, semudah ABC. Hiks.

Bahan-bahannya:-
BAHAN A
Makaroni/Pasta/Spaghetti
Sos Pasta Prego (Tradisional)
Minyak masak
Brokoli
Bahan perasa (garam, gula,etc)

BAHAN B
Bawang merah sebijik dimayang
Bawang putih 1 ulas ketuk & cincang

Cara membuatnya:
1. Rebus makaroni sampai kembang. Tos dan asingkan.
Bila nampak dah masak elok, terus matikan api. Jangan lama-lama sangat, nanti lembik.
Toskan. Tak payah banyak sangat, bebudak ni bukan makan banyak pun.

Nampak tak, ada dua pilihan? Satu tradisi, satu lagi Carbonara. Hari ni aku nak buat yang merah punya sebab yang Carbonara ritu dah try. Adam dan Aisya suka. Ini first trial untuk original flavour.
2. Panaskan minyak dan tumis BAHAN 2.
3. Bila dah naik bau, masukkan sos prego dua sudu. Tambah perasa sesuka hati.
*Aku guna 2 sudu sebab makaroni sikit je. Kalau suka banyak kuah, korang boleh tambah lagi.
**Sos Prego ni rasanya masam-masam sikit. Kalau nak bagi anak suka, ubahlah ikut citarasa masing-masing. Sebab tu aku tambah garam sikit, gula sikit. Kalau tak nak takpe.
Merah menyala oh jantungku, berdegup pantas kernamu. Oppss!
Masak dalam seminit je. Lepas tu dah boleh tutup api. Sementara tu,
4. Celur brokoli, tos dan asingkan.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Untuk babyboy, bowl pun gambar kereta.
Letakkan makaroni yang dah siap rebus tadi. Bubuh kuah dekat atas. Lepas tu potong-potong brokoli tadi for both, a) mendapatkan khasiat sayur-sayuran b) garnishing.
Tadaaa!!!Striking tol kaler dia.
Anak-anak suka sangat. Buktinya ni gambar Aisya. Comot mulut makan makaroni. Abang Adam macam takut-takut sikit tengok warna merah. Dia pilih-pilih makaroni yang tak kena kuah je. Hadoih.
Nampaknya kena masak Carbonara jugak untuk budak-budak ni.
Ni yang hari tu aku buat. Makaroni Carbonara.
Nota kaki: 1. Makaroni boleh digantikan dengan spaghetti @ pasta. 
2. Kalau suka boleh tambah isi ayam ke, nugget @ sosej potong kecik2. Terpulang.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 © Bazilah Azhar Designed by Ayu Barbydol