Lempeng Nyior Teratak Abah

Update terbaru kedai kami!
Kami tambah lagi satu menu baru. LEMPENG NYIOR TERATAK ABAH. Akan mula dijual malam ni. Pembaca luar negeri Tranung, Nyior = Kelapa hokkeh. Masa kami kecik-kecik dulu arwah abah yang selalu buatkan kami lempeng ni. Dan dari cerita arwah abah masa abah kecik-kecik dulu, arwah cik tua (nenek) yang buatkan untuk diorang sebelas beradik. Makan musim tengkujuh, beras payah. Adik-beradik pun ramai. Nak jimat dan nak kenyang nilah makanannya. Ini jugak merupakan makanan feveret kami kalau time sejuk-sejuk musim hujan. Pergghhh. Terangkat!!
Cara hidangan boleh macam-macam. Nak cicah gula boleh, kari ayam @ ikan pun boleh, tapi yang paling syiok cicah sambal ikan bilis. Ada rasa pedas-pedas gitu. Lempeng ni memang lembut sangat dan tak berminyak sebab kita bakar bukannya goreng. Bila makan, make sure minum teh o, nescafe o @ kopi o panas ke baru boleh masuk, kalau minum ais tak best. Tak sesuai.
Alah, nak cerita pun payah, tapi kalau cari tempat lain memang tak jumpa. Jom makan lempeng nyior kat Teratak Abah =)

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 © Bazilah Azhar Designed by Ayu Barbydol