Happy 44th Birthday Aunty!!

Assalamualaikum mommies,
Hari ni ateh ajak pergi rumah mak mertua dia dekat Kuantan. Nak hantar kereta Waja dia. Dia dah jual Waja tu since bila abah takde, banyak sangat kereta nak dijaga maintanencenya. Persona lagi, Wira lagi, Storm lagi. Mana dengan installment, insurans & roadtax, maintainence lagi. Tak tahan weh. That's why ateh decided to let go her Waja. Sayang betul, tapi nak buat camne kan. Dia yang membayor, bukan aku.
Nak dijadikan cerita, kami pergi rumah aunty (mama abang Teh) petang tadi. To those yang belum tau, abang Teh adalah sepupu kami, jadi ibu mertua ateh adalah mak saudara kami jugak (pening tak?) aunty siap buatkan laksa Penang untuk kami dan kami lepak sampai malam.

Adam & Aisya with nenek. Wajah yang happy sebab dekat rumah aunty banyak kucing.
Kami lepak sampai malam sebab tetiba Qimah, adik abang Teh cakap dia nak celebrate birthday mama dia kat Taman Gelora malam ni. Jadi invite kami sama nak meriahkan majlis. The more the merrier lah kununnya. Kek pun dah hantar ke sana.

Seronoknya abah teh dia dah balik.
 Empunya diri tak tau langsung kami nak keluar sambut birthday dia. sebab kakak Qimah dah pesan awal-awal semua orang jangan wish happy birthday kat mama dia. Jadi aunty ingat kami nak keluar makan ramai-ramai aje.
Setibanya kat sana, kami order makanan dulu. Tengah-tengah sedap makan kira macam dah dekat-dekat nak habis, tadaaa!!! Qimah datang bawak kek untuk mama dia. Huhuhu. Aku dukung Aisya, jadi tak dapat nak snap moment-moment tu.

Mama & me.
Izzah.
Buah hati aku. Ateh, Izzah & Adam. Sama bulat je tiga-tiga.
Birthday girl ialah yang bertudung pink. Happy Birthday aunty.
Muhammad Adam Falahuddin.
 Dekat kedai makan tu ada skrin besar dan diorang pasang bola. Adam dah tak peduli orang lagi dah. Berdiri atas kerusi, pandang skrin, pastu jerit GOOOLLLLL!!!!
Anak abah.

Puteri Nuraisya Humaira.
Aisya pun tak meragam malam tu. Mujurlah. Senyum aje dan tak merengek langsung. Cuma kesian dia pakai baju lengan pendek dekat restoran tepi pantai. Sejuk weh.
Alhamdulillah. Sambutan yang sederhana tapi kejutannya menjadi. Sampai menangis aunty masa Qimah datang dengan kek tu dan wish birthday dia. Boleh faham perasaan terharu tu macam mana. Kita anak-anak, bila dah kerja, bila dah pegang duit sendiri, kita akan cuba sedaya-upaya memberi yang terbaik untuk ibu bapa kita kan. Nak bagi diorang happy. Sebab senyuman diorang sangat mahal bagi kita kan. Sweet sangat.
Dalam happy-happy tu, memang teringat sangat kat abah. Nak-nak abah genap 3 minggu tinggalkan kami hari ni. Abah orangnya sporting kalau ada celebration apa-apa camni. Kalau datang makan-makan kat luar, abah mesti request nak makan chicken chop. Tak lalu benau nak nengok chicken chop malam tu. Tapi Alhamdulillah aku tengok ateh, mama, Izzah walaupun sedih, semua berjaya sorok perasaan masing-masing malam tu. Tak nak rosakkan majlis orang. Dah kalau kita tengah sedih sekalipun, takkan sampai tak boleh nak tumpang happy untuk orang lain kan =)

#Al-FatihahAbah

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 © Bazilah Azhar Designed by Ayu Barbydol