Ramadhan 18, 1437H - Perkara Yang Tidak Membatalkan Puasa

Assalamualaikum mommies. 
Idea nak menulis tentang topik ini tercetus bila beberapa hari lepas aku sangat desperate nak guna nasal spray. Gatal hidung, gatal mata dek kerana resdung (gila mengemas rumahlah kononnya masa weekend ritu). Tapi masa tu sedang puasa. Daripada kecik lagi memang biasa dengar kan, puasa tak boleh korek hidung. Tak boleh korek telinga. Hurm, kalau setakat korek hidung dengan korek telinga pun dah batal puasa, inikan pulak nak gunakan nasal spray. Dalam tukan ada ubat. Fikir aku lah. Dah tu, larat pulak aku nak tahan gatal sampai berbuka maghrib nanti. Takkan aku nak berbuka time tu jugak dek kerana gatal hidung jek. Ish, sayangnya.
Tapi baru-baru ni ada terbaca dekat FB Dr. Maza, korek hidung dengan korek telinga tak batal puasa. Eh? Mufti cakap tak batal pulak. Pakai eye drop pun tak batal. Habis tu selama ni dari kecik diorang tipu aku ke hape?
Bagi aku, perkara yang membatalkan puasa ni mudah je. Asal je memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan (makan, minum, melakukan hubungan seks), dah batal. Tapi yang jadi 'complicated'nye, dah nama pun memasukkan sesuatu ke dalam rongga, habis korek hidung, korek telinga, gosok gigi jadi batal puasanya (walaupun tak mngenyangkan pun korek hidung tu, hihi). Maka, barulah kita tahu ia tidaklah se'simple' yang kita tahu atau dengar selama ini. Perkara yang tidak membatalkan puasa jauh lebih mengelirukan berbanding yang membatalkan. Ish, ish, ish, nak beribadah jadi susah. Maka tak boleh ambil ringan.
Aku pun google dan jumpa website AKADEMI FEKAH PERUBATAN ni. Ada banyak isu berkaitan Fekah yang dikupas kat sini oleh InsyaAllah, mereka-mereka yang betul-betul layak memberi pencerahan. Maka, barulah aku tahu guna nasal drop tu tak membatalkan puasa rupanya. Banyak jugaklah aku jumpa benda yang mengejutkan (kau dah kenapa nak terkejut bagai?). Contohnya, letak ubat jantung bawah lidah (macam arwah abah selalu guna) tu, tak batalkan puasa. Tampal dan cabut gigi pun tak batal. Injection pun tak batal. Wah, sebab tu lah sangat penting untuk terus belajar dan jangan malu nak tanya kalau tak tahu. Ni kalau tak, sia-sia aku menahan gatal hidung sepanjang hari. Kesian aku. Lagi haru kalau aku siap berbuka hari tu sebab jahil tak tahu yang guna nasal drop ni tak batal puasa.
Nak tahu lebih lanjut, boleh pergi baca kat website ini ye. Ni aku bagi [LINK] dia. Dan disebabkan aku terlebih rajin, aku tolong copy jugak list PERKARA YANG TIDAK MEMBATALKAN PUASA ni.

Accordingly, the participants agreed unanimously that the following do not nulIify fasting).Menurut ahli majlis/peserta seminar tersebut dan telah sepakat bersetuju bahawa perkara-perkara berikut TIDAK MEMBATALKAN PUASA.
  1. Eye and ear drops, and ear wash.Ubat titis mata, titis telinga dan basuh telinga
  2. Nitroglycerine tablets placed under the tongue for the treatment of angina.Ubat tablet Bawah lidah yang digunakan oleh pesakit Angina (Jantung).
  3. Insertion into the vagina of pessaries, medical ovules, vaginal washes, vaginal speculum, and doctor’s or midwife’s fingers during pelvic examination.Memasukkan ubat melalui faraj, memasukan alat perubatan, membasuh, spekulum dan jari doktor atau bidan semasa pemeriksaan vagina (sebelum bersalin).
  4. Insertion of the urethroscope into man or woman radio-opaque media for X-ray diagnosis or bladder irrigation.Memasukkan teropong kesalur kencing lelaki atau perempuan untuk penyediaan xray.
  5. Tooth drilling, extraction, cleaning or the use of mis-~ and toothbursh, provided nothing is swallowed into the stomach, do not nullify fasting.Menampal, mencabut, mengorek dan mencuci gigi atau menggunakan alatan dan berus gigi, dengan syarat TIADA apa-apa bahan yang memasuki perut dari prosedur tersebut.
  6. Injections through the skin or muscle or joints or veins, with the exception of intravenous feeding.Suntikan melalui kulit, otot, sendi atau pembuluh darah, KECUALI memberi makanan melalui pembuluh darah.
  7. Blood donation or receiving blood transfusion.Penderma atau menerima pemindahan darah.
  8. Oxygen and anaesthetic gases.Oksigen dan Gas Bius.
  9. All substances absorbed into the body through the skin, such as creams, ointments, and medicated plaster.Semua jenis bahan yang boleh menyerap kedalam badan melalui kulit seperti krim, jelly atau plaster berubat.
  10. Drawing blood samples for laboratory testing.Mengambil sampel darah untuk ujian makmal.
  11. Catheter and media for arteriography of heart or other organs.Sesalur dan bahan perantara untuk arteriografi (pemeriksaan xray khas jantung) atau organ lain.
  12. Endoscopy for diagnostic or intervention purposes.Teropong dalam rongga perut (endiskopi) untuk mencari punca penyakit.
  13. Mouth wash, gargle or oral spray, provided nothing is swallowed into the stomach.Membasuh mulut, berkumur atau semburan mulut, dengan syarat tiada bahan masuk kedalam perut.
  14. Hysteroscopy or insertion of an intrauterine device.Teropong ke dalam salur peranakan atau memasukkan alat kedalamnya. (ie. UICD)
  15. Biopsy of the liver or other organs.Mengambil tisu (biopsi) hati atau organ lain.
A majority of participants added the following:
Majority peserta menambah perkara berikut TIDAK MEMBATALKAN PUASA
  1. Nose drops, nose sprays, and inhalers.Ubat titis hidung, semburan hidung and ubat sedut.
  2. Anal injections, anoscopes, or digital rectal examination.Suntikan kedalm dubur, teropong dan pemeriksaan digital ke dalam dubur.
  3. Surgery involving general anaesthetic, if the patient decided to fast.Pembedahan yeng melibatkan bius sepenuhnya jika pesakit mengambil keputusan untuk berpuasa.
  4. Machine or intraperitoneal renal dialysis.Mesin atau dialisis buah pinggang melalui perut
  5. Use of gastroscope, provided it does not entail the introduction of liquids or other substances into the stomach.Penggunaan teropong perut, dengan syarat tidak memasukkan apa-apa bahan cecair atau bahan seumpamanya kedalam perut.

Ok, sekarang tak confuse lagi. Terima kasih doktor-doktor dan ustaz-uztaz juga professor-professor yang tak kedekut ilmu bagi pencerahan. Semoga Allah merahmati kalian.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 © Bazilah Azhar Designed by Ayu Barbydol