Deposit TNB dan SATU

Assalamualaikum mommies.
Tadi keluar dengan B bayar deposit api dan air rumah kami. Apa yang perlu dibuat ialah, kami kena submit form Change of Tenancy dari pemaju rumah kami. Maksudnya, kalau sebelum ni bil utilities atas nama pemaju, sekarang kena tukar kepada owner baru rumah, in my case nama B lah. Apa hal pulak bil api air nak kena taruk nama aku, bukan aku pun yang nak bayar. Hihihi.

Change of Tenancy Form.
Deposit air ok lagilah, just RM135 dan urusan kami dekat SATU (Syarikat Air Terengganu Kemaman) pun Alhamdulillah, tak rumit. Form nya cuma perlu diisi dekat kaunter pembayaran (form pun simple aje), bayar, dapat resit, dah selesai. Tak renyah macam dekat TNB. Diorang mintak copy S&P, copy IC pemaju, dan macam-macam mintak lagilah. Dua tiga kali jugak ulang-alik dari office pemaju ke pejabat TNB sebab nak completekan dokumen. B cakap, “macam-macam mana pun perkara ini perlu diselesaikan hari ni jugak. Apa nak jadi, jadilah” (yang tu aku tambah). Ecece, bajet pahlawan la tu B. Dah lah macam tu, deposit api kitorang kena bayar RM1200 sebab untuk rumah banglo, api dia 3-phase pegawai tu cakap. 3-phase ke, 10-phase ke, yang penting korang dah songlap duit laki aku banyak. Huh! Ni baru deposit api air, belum barang-barang rumah lagi. Hadoi, botaklah kepala B macam ni.

Muka boring di pejabat TNB.
P/s: Seorang kawan yang ambil course Sains Fizikal dekat Matrikulasi pernah cakap kat aku, dak Bio tak tau pape pasal Fizik. Sebab tu korang panggil elektrik tu api. T_T

Alhamdulillah, satu perkara lagi dah selesai hari ini. Malamnya pulak aku merengek dekat abah dan B nak makan Yong Tau Fu, tapi nak makan yang ada telur puyuh. Ya Allah,memang teringin sangat-sangat. Sebab semua orang dah rimas dengan aku, maka malam tu kami keluar 3 buah kereta semata-mata nak carikan aku Yong Tau Fu yang ada telur puyuh. Along satu family, ateh dengan abang teh, aku dengan B dan anak-anak dengan kereta abah. Habis satu Kemaman kami round. Ada tempat yang dah habis, ada tempat pulak yong tau fu ada lagi tapi tak ada telur puyuh. Abah tanya, "tak ada telur puyuh tak boleh ke ngah?" "Tak boleh aa..... Nak telur puyuh jugak..... Sedihlah macam ni, nangis kang, haa.."

Nak makan yang ada telur puyuh camni. Pic source

Cari punya cari, akhirnya jumpa budak-budak muda jual yong tau fu dengan gerai bergerak dekat tepi sungai. Apalagi, borong banyak-banyak sebab nak makan sampai puas. Telur puyuh pun beli banyak-banyak. Hah, nak sangat kan. Next, cari tempat makan pulak. Kami plan tak nak balik makan kat rumah, nak makan dekat luar. So, persoalannya sekarang ialah nak makan kat mana?Mula-mula kami pergi Dataran Kuala Kemaman sebab kat situ ada space yang luas untuk makan, pastu tepi laut, pastu ada spotlight pulak. Tapi sesampainya kami dekat sana, spotlight tu tak menyala. Maka dengan kecewanya kenalah cari tempat lain pulak. Lastly kami decide nak makan dekat Monica Bay. Makan dekat bawah tiang lampu, duduk bersila atas jalan tar, tapi sebab satu family complete ada bersama, malam ni dah jadi malam yang akan dikenang selamanya. Credit to baby dalam perut ni, sebab dia yang nak makan telur puyuh tu sebenarnya. Huhu.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 © Bazilah Azhar Designed by Ayu Barbydol